חיסכון לכל ילד

כמה כסף יהיה לילד שלכם בגיל 18?

על פי מחקר של הביטוח הלאומי, החלטות שתקבלו היום עשויות להגדיל את החיסכון של ילדכם פי ארבעה ואף יותר. מהן אותן החלטות והאם גם אתם יכולים לחסוך לכל ילד יותר מ-62 אלף ₪ עד הגיעו לגיל 18?


בשנת 2017 יצאה לדרך "תוכנית "חיסכון לכל ילד". מטרתה המקורית של התוכנית הייתה להעניק נקודת פתיחה טובה יותר לדור הבא ולצמצם פערים חברתיים. בפועל, מחקר שפורסם על ידי הביטוח הלאומי מראה שהתוכנית דווקא מגדילה פערים חברתיים ומובילה לחיסכון גדול יותר בקרב ילדים להורים המשתייכים לעשירונים העליונים. למה הפער הזה נוצר – ואיך אפשר לצמצם אותו כדי להגדיל את החיסכון שיעמוד לרשות ילדכם בעתיד?

יותר ויותר הורים בוחרים לנהל את כספי החיסכון של ילדיהם במסגרת קופת גמל. נכון לחודש מרץ 2022 ,מנוהלים במסגרת "חיסכון ל כל ילד" 2.14 מיליארד ₪ בקופות גמל. 


מהו חיסכון לכל ילד? 

במסגרת התוכנית שהושקה בשנת 2017 ,המדינה מפקידה 52( ₪ נכון לשנת 2022 )בחודש לכל ילד עד הגיעו לגיל 18 .ההורים יכולים להפקיד 52 ₪ )נכון לשנת 2022 )נוספים מקצבת הילדים החודשית, לצורך הכפלת סכום החיסכון החודשי.

אפשר לבחור היכן ינוהלו כספי החיסכון, בבנק או בקופת גמל – בכל אחד מהם ניתן לבחור במסלול חיסכון ייעודי:

חיסכון בבנק אפשרי באחד מתוך 3 מסלולים: מסלול עם ריבית קבועה לא צמודה, מסלול עם ריבית משתנה ומסלול עם ריבית קבועה הצמודה למדד. 

חיסכון בקופת גמל אפשרי באחד מתוך 5 מסלולים: שלושה מסלולים בהתאם לרמת הסיכון )סיכון נמוך, בינוני או גבוה( ושני מסלולים למגזר הדתי (מסלול הלכה ומסלול שריעה).

כפי שנראה בהמשך, לבחירה במסלול החיסכון עשויות להיות השפעות מרחיקות לכת על הסכום שיצטבר בחיסכון במשך השנים. 


לצמצם את הפער בגובה החיסכון 

הגורם הראשון לפער בין החוסכים הוא גובה ההפקדה. על פי המחקר שפרסם הביטוח הלאומי, בשני העשירונים התחתונים רק %7.31 בחרו להכפיל את סכום ההפקדה על ידי הוספת 52 ₪ מקצבת הילדים – לעומת %3.76 שבחרו לעשות זאת בשני העשירונים העליונים. 

בחירת מסלולי השקעה

מעבר לגובה ההפקדה, גם לבחירת מסלול ההשקעה עשויה להיות השפעה מכרעת על הסכום שיצטבר בחיסכון, במיוחד כאשר מדובר בחיסכון המנוהל במשך כמעט שני עשורים.

המספרים מדברים בעד עצמם: הורים שבחרו לנהל את החיסכון במסלול ריבית קבועה לא צמודה בבנק, יוכלו על-פי נתונים המפורסמים באתר משרד האוצר לקבל תשואה שנתית שנעה בין %38.1%-6.2 לילד עד גיל שנה. בהנחה שהתשואה השנתית תעמוד על %6.2 ויופקדו מדי חודש 104 ₪, לאחר 18 שנה ייצברו בחיסכון 607,28.₪ 


מה תהיה התשואה הצפויה בחיסכון המנוהל בקופת גמל לאורך 18 שנה? 

בהנחה שקופת גמל במסלול סיכון מועט משיגה תשואה שנתית בגובה %5במשך 18 שנה, הפקדות חודשיות בגובה 104 ₪ יניבו בסיום התקופה .₪ 36,317 ההבדל הגדול באמת מתרחש כאשר הכסף מושקע במסלול סיכון מוגבר תשואה נמוכה ממה שהשיגו רוב הקופות במסלול סיכון מוגבר בשנים האחרונות, הפקדות חודשיות בגובה 104 ₪ יניבו בסיום התקופה 459,62 ₪ - %72 יותר בהשוואה לתרחיש הסיכון המועט בקופת גמל, ויותר מכפול בהשוואה לחיסכון בבנק (במסלול ריבית קבועה לא צמודה).

הפערים יכולים להג יע ליותר מפי ארבעה, ביחס לחיסכון חודשי בגובה 52 ₪ המנוהל בבנק ומניב לאחר 18 שנה 304,14( ₪ בהנחה שהריבית השנתית בבנק תעמוד על %6.2 .)

בשל תובנות אלו, יותר ויותר הורים בוחרים לנהל את כספי החיסכון של ילדיהם במסגרת קופת גמל. נכון לחודש מרץ 2022 ,מנוהלים במסגרת "חיסכון לכל ילד" 2.14 מיליארד ₪ בקופות גמל.


מה ניתן להסיק מהנתונים?

המספרים מלמדים שהחלטות שנקבל עכשיו עשויות להעניק לילדים שלנו נקודת פתיחה טובה בהרבה בהגיעם לגיל 18 .ומה בנוגע לסיכון המוגבר? 

כשמדובר בחיסכון לטווח ארוך, אפשר ליהנות מכל העולמות: מצד אחד, גם כאשר השוק יורד יש מספיק זמן לתקן; ומצד שני, ניתן לקחת סיכון גבוה יותר לצורך הגדלת פוטנציאל התשואה לאורך זמן.

תובנות אלו תקפות לא רק לגבי חיסכון לכל ילד, אלא גם להשקעות אחרות בשוק ההון: ככל שתקופת ההשקעה ארוכה יותר, כך אפשר לקחת סיכון גבוה יותר. כל זאת, כדי להגדיל את פוטנציאל התשואה ומתוך הנחה שגם אם יהיו ירידות, יהיה לשוק מספיק זמן לתקן את עצמו.

מתוך תובנות אלה, אישרה המדינה בסוף 2021 בקריאה טרומית הצעת חוק, לפיה מסלול ברירת המחדל בחיסכון לכל ילד יהיה עד גיל 15 מסלול סיכון מוגבר בקופת גמל. מגיל 15 ואילך יעבור החיסכון למסלול בסיכון מועט.

עם זאת, ולמרות הכוונות הטובות, עד שהצעת החוק תאושר ותיכנס לתוקפה בחירת מסלול ההשקעה נמצאת בידיים שלכם כהורים. אם תבחרו נכון, תבטיחו לילדיכם חיסכון גדול באופן משמעותי עם הגיעם לגיל 18 או .21


אני רוצה שתשאלו את עצמיכם את השאלות הבאות:

  • האם אתם יודעים באיזה מסלול מושקעת התוכנית "חיסכון לכל ילד" של ילדיכם? 
  • האם אתם יודעים הכל ועוקבים מקרוב? או רק איזה בנק/קופת גמל 
  • האם אתם יודעים רק מהי רמת הסיכון באותם חסכונות?
  • האם אתם מבינים שניתן לחסוך פי כמה ע״י פתרונות מקבילים? 


במידה ולא, אשמח לסייע לכם בכך ע״י בדיקה מהירה דרכי ☺

*האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין 

באמור משום הבטחת תשואה או רווח. מידע זה נכון למועד כתיבתו, ההסדר התחקיתי והכללים החלים בנוגע לכל אחד 

מהמוצרים המפורטים עשויים להשתנות מעת לעת.

לשיתוף המאמר, בחרו את הרשת החברתית המתאימה

הפרישה הגדולה: איך למנוע טעויות שיעלו לכם ביוקר
By Sarit Israel January 26, 2025
כאשר מגיעים לגיל פרישה, קיימת אפשרות לנצל הטבות מס מיוחדות כמו קיבוע זכויות, פטור ממס על קצבה חודשית או משיכת סכומים חד פעמיים מהחיסכון הפנסיוני. מדובר בהחלטות קריטיות שיכולות לחסוך לכם כסף רב בטווח הארוך.
By Sarit Israel October 4, 2023
חינוך פיננסי לילדים - באיזה גיל כדאי להתחיל ולדבר איתם על כסף?
By Sarit Israel October 4, 2023
באוקטובר ייכנסו לתוקף שתי רפורמות בענף הבריאות בהובלת משרד האוצר ורשות שוק ההון, מה יקרה למחירי הפוליסות? איך יושפעו זמני ההמתנה לרופאים? ומדוע בענף חוששים שהעומס על הקופות יגבר כאשר התוכניות ייצאו לדרך?
By Sarit Israel October 4, 2023
לקראת גיל הפרישה: פנסיה לא בהכרח מחייבת אותנו לפרוש מעבודה - אנשים לא מייחסים חשיבות מספקת לסוגיות המיסוי והמטרות המשפחתיות שלאחר הפרישה.
By Sarit Israel October 4, 2023
פוליסת חיסכון היא מוצר חיסכון ותיק שקיים רק בחברות ביטוח ולא הרבה חוסכים מכירים. עוד הרבה לפני שהושקו קופות הגמל להשקעה, ובתקופה שבה רוב הציבור העדיף לנהל את כספו בצורה יותר מסורתית דרך הבנקים, הציעו חברות הביטוח לציבור החוסכים דרך מעניינת ומשתלמת יותר לנהל את כספם. אם היינו שואלים באופן מדגמי מספר אנשים "תגידו, איפה אתם חוסכים אתם כספכם?" רוב התשובות שהיינו מקבלים זה: פק"מ, קרן נאמנות ואולי אפילו דרך תיק השקעות מנוהל. למי שביומיום שלו עסוק בפרנסה, משפחה ובחיי השגרה, זה לא אומר יותר מדי, אך מי שעוסק בניהול פיננסים מבין לבד שכנראה יש כאן הפסד של כסף.
By Sarit Israel July 30, 2023
קראתם בחדשות על השווי של עשירי העולם? כך תוכלו לחשב בקלות גם את השווי הכספי שלכם - ואולי לגלות שהוא גבוה ממה שחשבתם. מה אומר השווי הכספי שלכם ואיך ניתן להגדיל אותו?
By Sarit Israel July 30, 2023
ביטוחי הבריאות הם חלק מתעשייה עצומה המשתנה במהירות בעידן הטכנולוגי. אחת הטכנולוגיות שהכניסה שינוי מהפכני בעשור האחרון היא טכנולוגיית הבינה המלאכותית (AI), למידה מתמדת של נתונים הרפואיים וההתפתחות המהירה של טכנולוגיות המידע והאינטרנט סיפקו יכולות חדשות לאלגוריתמים של AI לנתח, להבין ולפרש את הנתונים על ידי עיבוד מחשב ולספק תובנות פורצות דרך.
By Sarit Israel July 30, 2023
אז רגע לפני שאתם עולים לטיסה, ריכזנו לכם את השאלות המעניינות ביותר ששואלים אותנו רגע לפני שטסים ועושים ביטוח נסיעות לחו"ל.
By Sarit Israel June 27, 2023
כך תשמרו על העסק בעידן הדיגיטלי בעידן הטכנולוגיה המתקדמת שבו אנחנו חיים היום, המידע והמערכות הדיגיטליות הפכו למוצר חיוני לעסקים. בין אם מדובר במקום עבודה מסורתי או בעסק דיגיטלי בלבד, אבטחת המידע הפכה להיות חיונית יותר מתמיד.
By Sarit Israel June 27, 2023
הפופולאריות של מטבעות דיגיטליים ממשיכה לעלות בעולם ולצד סקרנות ועניין, קיימות לא מעט חששות להיכנס לתחום. אחד החסמים המרכזיים נובע מהיעדר ידע על אודות אותם מטבעות, והטעיות המופצות על ידי גורמים שאינם ברי סמכות. אנחנו כאן לעשות קצת סדר ולשם כך ריכזנו עבורכם 5 דברים שכדאי להכיר בקשר לתחום המטבעות הדיגיטליים אז שנתחיל?
More Posts